Cudowne właściwości aloesu znane były już w starożytności. W wielu rejonach świata określano go mianem „zielonego lekarza”. Wykorzystywano go do opatrywania ran, balsamowania zwłok, wyrobu farb, a także jako silnego środka przeczyszczającego. Soku z aloesu używali zarówno Grecy, jak i Arabowie, czy Hebrajczycy. Arabska nazwa tej rośliny w dosłownym tłumaczeniu oznacza „kwaśną, świetlistą substancję”. Afrykańskie plemiona koczownicze po dziś dzień nazywają aloes „lilią pustyni”. Zgodnie z wierzeniami starożytnych Egipcjan „krew” aloesu dodawała urody, zdrowia, a co najważniejsze dawała nieśmiertelność. Z tego właśnie powodu nazywano go „rośliną nieśmiertelności” i umieszczano w grobowcach zmarłych faraonów. Jeden z największych podróżników i odkrywców wszechczasów Krzysztof Kolumb nie rozstawał się z „lekarzem w doniczce” podczas swoich morskich wypraw. Po dziś dzień aloes uznaje się za „królową roślin leczniczych”.


Na świecie występuje ponad 200 gatunków

Na świecie występuje ponad 200 gatunków aloesu. Jednak najwięcej dobroczynnych właściwości posiada aloes pospolity (aloe vera) – czyli ten, który rośnie w doniczkach w naszych domach. W liściach aloesu znajdują się dwie substancje, a mianowicie: mleczko aloesowe (aloina), posiadająca silne właściwości przeczyszczające oraz miąższ aloesowy, który niezwykle korzystnie oddziałuje na zdrowie.


Miąższ Aloe Vera zawiera blisko 200 substancji leczniczych, które łącznie stanowią unikalną kompozycję, o nieocenionych wręcz właściwościach dla zdrowia stworzoną przez Naturę. Są to między innymi wszystkie witaminy z grupy B, witamina A, C, E, kwas foliowy, beta-karoten, nienasycone kwasy tłuszczowe, przeciwutleniacze oraz substancje działające przeciwbólowo, przeciwzapalnie,  przeciwbakteryjnie i antywirusowo.


Ponadto Aloe Vera jest bogaty w enzymy i pierwiastki niezbędne do wzmocnienia odporności, np. bardzo rzadko występujący german oraz aluminium, bor, wapń, żelazo, magnez, a także  tak zwane stymulatory biogenne czyli  substancje regenerujące tkanki organizmu po wyniszczającej chorobie.


Miąższ Aloe Vera doskonale wpływa na układ trawienny redukując między innymi nadkwasotę, zgagę czy wzdęcia. Neutralizując podrażniające działanie soków trawiennych oraz hamuje wydzielanie kwasu solnego i przywraca prawidłowe pH żołądka przyczynia się do ograniczenia ryzyka wystąpienia wrzodów żołądka. Ponadto wspomaga proces trawienia białek oraz oczyszczania jelit.