Zapewne każdy z nas słyszał o cudownych właściwościach aloe vera. Mimo, iż ta niezwykła roślina znana jest i ceniona od stuleci, to obecnie niewielka ilość osób wie, jak wykorzystać ukrytą w niej moc. Jednym z takich sposobów jest nalewka aloesowa.

Nalewka stanowi roślinny wyciąg połączony z alkoholem. Jednoczy lecznicze bądź też profilaktyczne działanie owoców i ziół z alkoholem. Metodę tą często wykorzystuje się tak w zielarstwie jak również w przemyśle farmaceutycznym. Biorąc pod uwagę jej prostotę, możemy wykorzystać ją także w warunkach domowych. Rośliny, takie jak dzika róża, czarny bez czy aloe vera, zawierają całą masę substancji o właściwościach leczniczych. Zalanie ich roztworem alkoholu sprawia, że te czynne związki zostają wyodrębnione, rozpuszczone i niemal całkowicie wydobyte. Przenikają one do alkoholu i tam są znakomicie konserwowane, co sprawia, że mimo upływu czasu nie tracą na sile.


W zależności od rodzaju schorzenia stosowane są różne przepisy na wykonanie nalewki aloesowej. Najpopularniejszym sposobem jest zrobienie jej w tradycyjny sposób, czyli na spirytusie z dodatkiem miodu. Do wykonania takiej nalewki potrzebne będą następujące produkty:
sok z liści aloe vera
spirytus
płynny miód
sok z cytryny
Wszystkie te produkty powinny być w takich samych ilościach. Zmieszawszy wszystkie składniki uzyskujemy gotowy napój, który należy przelać do szklanej butelki albo słoika i przetrzymywać w lodówce.
Przez pierwszy tydzień należy codziennie wstrząsać butelkę z nalewką aloesową, żeby składniki dobrze się zmieszały. Po upływie tygodnia nasza nalewka aloe vera jest gotowa do spożycia.